سایه برج های بلند بر سر باغات تهران

سایه برج های بلند بر سر باغات تهران

به گزارش بتن آنلاین برج سازان سال های زیادی با اتکا به مصوبه برج - باغ و نبود نظارت کافی، سالها به باغات تهران تاختند و آنها را از بین بردند تا این که شورای شهر پنجم بنا به خواست مردم برای حفظ باغات باقی مانده این مصوبه پرحاشیه را لغو و به جای آن مصوبه ای تحت عنوان ˮخانه - باغˮ را عرضه کرد، مصوبه ای که بنا به قول اعضای فعلی شورای شهر اصطلاحا ساخت و ساز را برای مالکان باغات قفل کرده و حالا به دنبال چاره سومی هستند.


به گزارش بتن آنلاین به نقل از ایسنا، قبل از شروع به کار شورای شهر دوم، شاهد تخریب هایی در باغات تهران بودیم بگونه ای که مالکان جهت استفاده از زمین ملک شان مبادرت به تخریب یا خشک کردن درختان می کردند تا بتوانند حداکثر سود را در ساخت و ساز داشته باشند تا این که اعضای شورای شهر تهران قاعده ۳۰، ۷۰ را پیشنهاد دادند و اعلام نمودند که مالکان در جهت عدم تخریب به جای این که در سطح بسازند، بر روی ارتفاع ساخت و ساز انجام دهند تا هم باغات و درختان حفظ شوند و هم مالک باغات سود اقتصادی کافی را از ملک خود ببرد.
برپایه این مصوبه که به برج - باغ شهرت گرفت مالک باغ می بایست ۷۰ درصد باغش را حفظ نموده و تنها در ۳۰ درصد ساخت و ساز انجام دهد که این مصوبه در طرح جامع شهر تهران هم مورد تاکید قرار گرفت، اما این بایدها و الزامات بر روی کاغذ ماند؛ چون که در عمل به علت نبود نظارت کافی، مالکان برای تأمین پارکینگ واحدهای خود و همینطور راه اندازی مجموعه های جانبی همچون استخر، سالن ورزش و... گودهای برج را چنان عمیق برداشتند که ریشه درختان هم از بین رفت و عملا ریشه درختان را به میهمانی بتن و میلگرد دعوت نمودند.
قرار بود مصوبه برج - باغ، باغات و درختان تهران را حفظ کند؛ اما در عمل به ضد خود تبدیل شد و درختان و باغات را از بین برد تا این که با روی کار آمدن شورای شهر پنجم، آنها به مطالبه شهروندان برای حفظ درختان و باغات باقی مانده پاسخ دادند و این مصوبه را در حالیکه بیشتر از ۶۰ پرونده مفتوح بود، لغو کردند.

از بین رفتن ۱۲۸ هکتار باغ در ۱۰ سال
آرش میلانی رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر پنجم تهران با اشاره به اینکه تاثیرات مصوبه برج - باغ در شهر مشخص است، می گوید: «بروند ببینند که در بیشتر از ۲۸۰ برج - باغ که ساخته شد، چند باغ با گذشت زمان حفظ شده است.»
وی ادامه می دهد: «درست است که در دهه ۸۰ شورای شهر وقت، مصوبه ای تحت عنوان برج - باغ را در تهران اجرایی کرد که بر این اساس مالکان در ۳۰ درصد زمینشان می توانستند برج بسازند و بنا به قول طراحان این مصوبه، قرار بوده که این تصمیم، باغات تهران را حفظ کند؛ اما در پس این مصوبه این پیشبینی که عملا ساخت و ساز گسترده در باغات، آنها را از بین می برد، وجود نداشت و می بینیم که در این میان توقع درآمدزایی از حوزه شهرسازی با رویکرد شهرفروشی، عدم نظارت و کنترل شهرداری بر عملکرد مناطق در سطوح مختلف فضایی را فراهم آورد که با رانت و تبعیض جواز ساخت در باغات صادر می شد و این گونه ۱۲۸ هکتار از باغات در یک بازه ۱۰ ساله از بین رفت.»
به گزارش بتن آنلاین به نقل از ایسنا، پس از مدتی شورای پنجمی ها، مصوبه ای تحت عنوان خانه - باغ را تصویب کردند که بر مبنای آن، در باغات حداکثر دو طبقه در ۱۵ درصد با کاربری مختلف در نظر گرفته شده بود و قرار بود بسته های تشویقی هم ضمیمه این مصوبه شود که می توانست شاهد استقبال مالکان باغات باشیم؛ اما این بسته های تشویقی هیچگاه رونمایی نشد.
با عنایت به نارضایتی برخی مالکان باغات و همینطور عدم عرضه بسته های تشویقی، شاهد عدم استقبال از دریافت پروانه ساخت در باغات بودیم و اصطلاحا باغات فریز شد، بگونه ای که به قول مهدی چمران رئیس شورای شهر تهران « در سال ۹۹ هیچ پرونده ای پروانه ساخت نگرفت و در سال ۹۸ هم تنها دو پرونده درخواست صدور پروانه ساخت داشتند. این در شرایطی است که در ملاقات های مردمی مدام یکی از درخواست های مردم این است که این قوانین اجازه نوسازی خانه هایشان را از آنان گرفته است.»

وی می افزاید: «در حال حاضر این قانون(خانه - باغ ) اجرا می شود و ما ملزم هستیم همین قانون را اجرا نماییم. نظر اعضای شورا هم این بود که حق مردم تضییع نشود فردی که زمینی دارد که به زباله دانی تبدیل گشته می تواند ۶۰ درصد آنرا زیر بنا ببرد؛ اما زمینی که تعدادی درخت دارد مالک آن باید نقره داغ شود که این درست نیست. بر همین مبنا خیلی از باغات از بین می رود، چون که فرد زمین گران قیمت خویش را نمی تواند در ۱۵ درصد و دو طبقه بسازد. در سال ۹۹ هم حتی یک پروانه در این عرصه دریافت نشده و در سال ۹۸ هم تنها دو مورد خاص پروانه ساخت گرفته شده است.»
به قول چمران، «ما اعلام کردیم که باید با همان دوستان و اساتید دانشگاه همفکری نماییم و قانونی را تدوین نماییم که اشتباهات گذشته تکرار نشود. باغات حفظ شود و مردم هم به منافعی که می خواهند و حقشان است، برسند و مهم تر از همه درختی هم قطع نشود؛ اما فعلاً برخلاف جار و جنجالی که به راه افتاد، هیچ فرقی با گذشته نکرده و کسی هم نمی آید پروانه باغ دریافت کند.»
رئیس شورای شهر تهران با تکیه بر این که ما به هیچ عنوان به دنبال قطع درختان نیستیم چون که هر درختی قطع شود ضربه محکمی به پاکی هوای شهر و سلامت هوای شهر وارد می آید و در این هم شک نداریم، ادامه می دهد: « باید منافع مردم در نظر گرفته شود. گرچه ما منافع کل شهر و همه مردم پایتخت را ارجحیت می دهیم؛ اما در این راه نباید به کسی ظلم شود، بخصوص وقتی کسی جایی را خریده باشد، با این قوانین اجازه هیچ کاری به او نمی دهیم و ما باید به دور از تفکرات و دیدگاه های سیاسی به این مورد بپردازیم چون که همه برای خود و خانواده مان و مردم شهر دغدغه داریم.»
وی با اشاره به اینکه باید برای حفظ باغات به یک نتیجه واحد برسیم، می افزاید: «باید به قانونی برسیم که احساسی نباشد و ضمات اجرایی داشته باشد و در عین حال به درختان صدمه ای نرسد. باید قوانینی تصویب نماییم که افراد نگاهشان به درخت و درختکاری نگاهی تقدس گرایانه باشد، این در شرایطی است که سالهای گذشته این نگاه در میان مردم وجود داشت و درخت برای مردم مقدس بود، اما امروز متاسفانه برخی درخت را به چشم دشمن نگاه می کنند و تلاش در خشکاندن آن دارند. باید مشوق مردم در کاشت درخت باشیم نه در خشکاندن و نابود کردن آن.»
جعفر شربیانی عضو هیات رییسه شورای اسلامی شهر تهران هم در این خصوص تاکید می کند: «امروز با دو تجربه متفاوت برج - باغ و خانه - باغ در رویارویی با مبحث حفظ باغات در شهر تهران روبه رو هستیم که در این تجربیات متفاوت، حقوق مالکان و صیانت از باغات تهران استیفا نمی گردد و در شورای ششم شهر تهران به این نتیجه رسیدیم باید تغییراتی در این قانون ایجاد شود تا دو مولفه حقوق مردم و حفظ باغات در آن رعایت شود.»
به گزارش بتن آنلاین به نقل از ایسنا، با این که اعضای شورای ششم شهر تهران از لزوم بازبینی در این مصوبه خبر می دهند؛ اما هنوز از این طرح رونمایی نکردند هر چند که مهدی عباسی رئیس کمیسیون شهرسازی شورای شهر ششم پیشتر به ایسنا اظهار داشته بود: « ما به دنبال چاره سوم هستیم.»
وی با تکیه بر این که معتقدیم که با انجام اصلاحاتی همچون پهنه بندی، منطقه بندی، توجه به سرانه ها، جغرافیای باغات و... می شود در مورد ساخت و ساز در باغات تهران تصمیم گرفت، می افزاید: « بعنوان مثال چرا در یک زمینی که سالیان سال حتی یک قطعه درخت ندارد و اساسا آبی هم برای رشد درخت ندارد، ساخت و ساز نشود، در حالیکه مالک می تواند در ۳۰ درصد ملک خود ساخت و ساز آنهم با ضابطه مشخص داشته باشد و ۷۰ درصد زمینش را در اختیار فضای عمومی شهر قرار دهد؟. »

وی با تکیه بر این که هنوز جزئیات این اصلاحات معلوم نیست و من ایده ها را بیان می کنم، می افزاید: «حالا برعکس این اتفاق، امکان دارد مالک در یک باغ گسترده درخواست ساخت و ساز دهد، آیا باید در این باغ ساختمان سازی شود؟ تصور کنید ملکی دارای درختان با بن زیاد است که نشان داده است مالک به حفظ فضای سبز و درختان توجه داشته آیا نباید این مالک تشویق شود؟ یا برعکس بررسی ها نشان دهد که مالک، باغش را خشک و نابود کرده آیا این فرد نباید تنبیه شود؟ که ما در چاره سوم به این موضوعات توجه کردیم.»
عباسی در مورد تشویق مالکانی که باغات خویش را حفظ کردند به مساله " حق انتقال توسعه" اشاره کرده و می افزاید: «باید باغات تهران را حفظ نماییم اما اگر مالکی خواستار ساختمان سازی در باغش بود باید تراکم در یک پلاک دیگر به او داده شود؛ اما این مباحث پیچیده و فنی است و باید اقدامات کارشناسی و مطالعات زیادی صورت گیرد که هنوز در ابتدای راه هستیم و لازم است که چاره سومی پیدا نماییم و تلاش ما بر حفظ باغات است.»




منبع:

1401/01/09
12:13:06
5.0 / 5
659
تگهای خبر: پایتخت , توسعه , ساخت و ساز , ساختمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
Beton Online بتن آنلاین

Beton Online بتن آنلاین

بتن آنلاین

سفارش بتن و بتن آرمه

betononline.ir - تمام حقوق متعلق به سایت بتن آنلاین می باشد